Rakytník nie je len tak nejaká potravina. Je celosvetovo veľmi nedocenenou surovinou, aj keď v poslednej dobe opäť stúpa na popularite. Keď sa pozrieme na rakytník bližšie, najmä na jeho unikátne zloženie a širokospektrálne účinky, uvedomíme si, aký poklad v prírode rastie a my ho aj tak prehliadame a nemáme denne na stole.

Tak sa na to pozrime bližšie.

Pár faktov o rakytníku:

Rakytník má jedinečné zloženie, je doslova nabitý živinami. Okrem mnohých vitamínov, minerálov, aminokyselín, flavonoidov a sterolov obsahuje veľké množstvo esenciálnych  mastných kyselín (omega 3,6 a 9).

V prvom rade je rakytník  najväčším  zdrojom vzácnej omega -7 mastnej kyseliny, ktorá sa v prírode vyskytuje veľmi zriedka, v rakytníku ale tvorí v priemere až 40%!!!! Táto látka má vysoký antioxidačný účinok, vyživuje, chráni a obnovuje bunky, ktoré sú poškodzované voľnými radikálmi. Výnimočný efekt má hlavne na pokožku
a na obnovu mukóznej vrstvy/vnútorná vrstva tráviaceho, dýchacieho a močovopohlavného traktu, ktorá chráni pred nepriaznivými vplyvmi agresívnych látok. Bez obnovy mukóznej vrstvy vznikajú na výstelke tráviacej trubice napríklad vredy, ktoré môžu prerásť až do nádorového ochorenia. Preto sa rakytník úspešne používa aj na prevenciu a liečbu ochorení dýchacích a močových  ciest, ako u žien tak aj u mužov.

„OMEGA 7 – kyselina palmitoolejová je nenasýtená mastná kyselina, ktorá sa nachádza  v najväčšom zastúpení práve v plodoch rakytníka.„

V dnešnej dobe veľa ľudí trpí najmä nedostatkom mastných kyselín. Tieto látky si telo nevie vyrobiť, sú pritom nevyhnuté pre distribúciu živín v našom tele a ich deficit súvisí s vážnymi chorobami ako napr. infarkt, astma, depresie, mozgová mŕtvica, obezita, cukrovka, artritída, rakovina, Alzheimerova choroba a podobne.

Vitamíny sú tu zastúpené v hojnom počte. Asi najznámejší vitamín C sa tu vyskytuje až v 25 násobnom množstve ako v pomaranči, jednotlivé druhy rakytníka sa líšia obsahom vitamínu C. Ďalej obsahuje vitamín E, ktorý má silnú antioxidačnú aktivitu, všetky vitamíny skupiny B, výborné na psychiku, vitamíny K a D podporujúce distribúciu a vstrebávanie vápnika do kostí.

Z karotenoidov spomenieme napr. betakarotén, lykopén a zeaxantín, ktoré sa tiež radia medzi silné antioxidanty.

Účinných látok je v rakytníku omnoho viac, podľa chemických analýz až 190 rôznych typov. S takýmto bohatým arzenálom sa preto nemôžeme čudovať, že rakytník má tak široké uplatnenie a právom ho považujeme
za poklad z prírody.

„Rakytníkové bobule môžete užívať tak ako narástli, môžete si zaobstarať aj silnejšie koncentráty ako sú rôzne šťavy, sirupy, veľmi populárny a účinný je aj rakytníkový olej.“

Pozrime sa bližšie, na čo všetko môžeme rakytník použiť:

  • výživa, obnova a omladenie pokožky – vhodný pre osoby s poškodenou a starnúcou pokožkou
  • vypadávanie vlasov, podpora ich rastu
  • pri akné, omrzlinách, popáleninách, vredoch, hemoroidoch, herpese, pri plesniach, kvasinkách,
    pri astme (rozpúšťa hlieny), pri reume
  • ako ochranu pred aterosklerózou – obmedzuje vznik trombov, upravuje cholesterol
  • zvýšenie imunity
  • prevencia všetkých ochorení, aj civilizačných a chronických
  • prevencia vzniku nádorov
  • regenerácia buniek po chemoterapii a rádioterapii
  • očista organizmu biostimuláciou obličiek a pečene
  • chronické zápaly hrdla, mandlí, krčka maternice
  • zápaly slizníc – ústna a nosná dutina, pošva, bolestivé trhliny konečníka
  • infekcie močových ciest
  • tráviace problémy – stimuluje vylučovanie tráviacich enzýmov
  • podpora liečby rôznych druhov infekcií (helicobacter a pod.)

 

Konzumovanie rakytníka a denné dávkovanie závisí od mnohých faktorov a je teda veľmi individuálne. Ideálne je užívať každý deň preventívnu dávku, napr. 30-50 bobúľ, lyžičku oleja alebo polievkovú lyžicu šťavy. Dávkovanie prispôsobte vždy veku a zdravotnému stavu. Ak dávkovanie krátkodobo zvýšite, nakopnete v organizme množstvo ozdravných procesov. Telo si vezme len toľko, koľko potrebuje, vedľajšie účinky nie sú známe.

V Zelenom obchodíku nájdete výborný mrazený rakytník alebo rôzne 100% rakytníkové štavy či rakytníkovú kozmetiku.

https://zelenyobchodik.sk/?s=rakytn%C3%ADk&post_type=product